Ask.fm on verkkopalvelu ja mobiilisovellus, joka mahdollistaa nimettömien (ja nimellisten) kysymysten kysymisen palveluun rekisteröityneiltä käyttäjiltä. Parhaimmillaan palvelu tarjomaa mahdollisuuden kysyä kysymyksiä ystäviltä ilman nolostumista. Tunnustukset kuten "mä tykkään susta" voivat olla vaikeita kasvotusten. Ask.fm palvelussa tällaiset tunnustukset voi paljastaa ensin nimettömästi, esimerkiksi näin:

Kysymykset kuten "tykkäätkö sä musta" voi kiertää kysymyksillä kuten:

Monet kasvattajat ovat varmasti omassa lapsuudessaan leikkineet esimerkiksi pullonpyöritystä ja kyselleet toisiltaan vastaavia kysymyksiä. Ask.fm tarjoaa tämän mahdollisuuden digitaalisessa ympäristössä.

Nimettömyys on kaksiteräinen miekka

Vaikka nimettömyys madaltaa kynnystä positiivisiin yhteydenottoihin, madaltaa se myös kynnystä asiattomaan kommentointiin. Kysymysten sijaan nimettömyyttä voidaan käyttää kiusaamisen ja vihapuheen välineenä:

Rasistista kommentointia internetissä

Huomionarvoista on, että tämän nimettömän viestin saanut käyttäjä on päättänyt julkaista kysymyksen. Palveluun tulevat kysymykset eivät näy muille käyttäjille, ennen kuin käyttäjä vastaa kysymykseen. Käyttäjä olisi voinut myös poistaa kysymyksen, jolloin kukaan ei olisi saanut tietää loukkaavasta viestistä. Käyttäjä halusi kuitenkin vastata kysymykseen ja heittää kiusaajalle jauhot suuhun yksityiskohtaisella kommentin pilkkomisella. Vastaus on kerännyt tykkäyksiä ja vertaistukea yli viideltäsadalta käyttäjältä.

Keskustelunaiheita

  • Millaisia kysymyksiä on sopivaa kysyä kavereilta?
  • Entä tuntemattomilta?
  • Mitä teet, jos saat asiattoman kysymyksen?
  • Selvittäkää mitä tarkoittavat lyhenteet ATM, OOTD ja MP?
  • Selvittäkää kuinka nimettömät kysymykset estetään.

Tutustu myös: Poliisin artikkeli Internetiin liittyvistä rikoksista